Ahiretska nagrada PRVI DIO … part 1 ….

PRVI DIO

1. AHIRETSKA NAGRADA I HADIS

1.1. Muhammed salallahu alejhi ve sellem

Najljepše i najbolje što je imao naš poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je to što je on bio Allahov Poslanik. Bio je miljenik i prijatelj Allahov. Allah ga je odgajao od kako se rodio. Danas ne postoji stvorenje na ovom svijetu koje se više posjećuje od Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, niti stvorenje koje se spominje više od Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.
Kaže Uzvišeni Allah: Muhammed je Allahov poslanik i na drugom mjestu Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onome svijetu, i koji često Allaha spominje.
Alija ibn Ebi Talib radijallahu anhu opisujući Allahovoga Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, između ostalog kaže : Niti sam vidio prije njega, a niti poslije njega nekoga da mu je sličio. Salallahu alejhi ve sellem.
Kaže Uzvišeni Allah: Tako Mi zvijezde kad zapada, Vaš drug nije s pravog puta skrenuo i nije zalutao! On ne govori po hiru svome. To je samo Objava koja mu se obznanjuje.

Prenosi Ahmed ibn Hanbel od Abdullaha ibn Amra, radijallahu anhuma koji kaže: “Pisao sam sve što sam čuo od Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem i želio to naučiti napamet, pa su mi Kurejšije zabranile, govoreći: Ti pišeš sve što čuješ od Allahova Poslanika, s.a.v.s., a on je čovjek koji nekada govori i u srdžbi.’ Pa sam se suzdržao od pisanja. Kasnije sam to spomenuo Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on mi je rekao: Piši, tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, iz mojih usta izlazi samo istina.

u sljedećem dijelu

1.2. Zašto nam je potreban hadis, odnosno, Allahov Poslanik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *